Archiwum 24 października 2009


paź 24 2009 Zapiekanka z kukurydzą
Komentarze: 1

Smaczne zapiekanki:

Składniki

50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ziele angielskie kminek 30 dag kukurydzy z puszki 15 dag salami 50 dag pomidorów oregano 20 dag sera żółtego 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz masło do formy Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i kminkiem, chwilę przesmażyć. Formę do zapiekania nasmarować masłem, włożyć podgrzaną masę, wyrów­nać. Kukurydzę osaczyć z zalewy i wyłożyć na mięso. Następnie układać war­stwami: pokrojone w paseczki salami, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Oprószyć oregano i pieprzem i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.