Składniki
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
ziele angielskie
kminek
30 dag kukurydzy z puszki
15 dag salami
50 dag pomidorów
oregano
20 dag sera żółtego
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
masło do formy
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać
mięso, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i kminkiem, chwilę
przesmażyć. Formę do zapiekania nasmarować masłem, włożyć podgrzaną
masę, wyrównać. Kukurydzę osaczyć z zalewy i wyłożyć na mięso.
Następnie układać warstwami: pokrojone w paseczki salami, sparzone i
pokrojone w kostkę pomidory oraz żółty ser starty na tarce o grubych
oczkach. Oprószyć oregano i pieprzem i piec około 40 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200°C.
Dodaj komentarz